Istoria Thasosului
Istoria Thassos-ului incepe cu colonizarea insulei. Parintele istoriei, Herodot, spune insa ca feonicienii deja se stabilisera aici cu multi ani inainte. Conform lui Herodot, insula isi ia numele dupa fiul regelui feonicean Arginor, care se numea Thassos. Conform mitologiei, acesta a ajuns pe insula in cautarea surorii sale Europa, care a fost rapita de Zeus.
Dupa secolul 5 i.C. statul elen Thassian a cunoscut o perioada de prosperitate si si-a castigat titlul Athena Nordului. Urmarind sa exploateze resursele de aur din ale muntelui Paggeo, Thaseenii au pus bazele localitatii Krinides, in 360 i.C... 20 de ani mai tarziu insa, Thassos a fost ocupata de Philip al-2-lea si anexata statului macedonean.
Romanii care au venit dupa macedoneni in 197 i.C., au fost primiti ca eliberatori, deoarece legiunile acestora nu au distrus, ci au contribuit la reinceperea activitatilor comerciale si au acordat privilegii noi locuitorilor.
In drum spre Philippi, Apostolul Paul a trecut pe langa tarmul insulei, si probabil a debarcat pe aceasta pentru a raspandi primele samante ale Crestinitatii.
A urmat o perioada lunga, in care Thassos a devenit marul de discord pentru multe popoare cotropitoare. 2 ani dupa caderea Constantinopolului, a ajuns in cele din urma in mainile otomanilor.
In 1813 Vizierul Egiptului Mohamed Ali a devenit proprietarul insulei Thassos, lucru ce a marcat inceputul unei perioade noi perioade de prosperitate pentru insula. In timpul anilor in care insula s-a aflat sub ocupatia acestuia, a fost creata o oaza de libertate pentru locuitori, care a fost distrusa din nou in 1902 cand Thassos a revenit sub dominatia turcilor pentru a fi in cele din urma eliberata de amiralul Pavlos Kountouriotis.
Insula a fost integrata in Republica Elena in anul 1912.