Grecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - Thassos
Thassos.ro » Cultura şi tradiţie

Arhitectura Insulei Thassos

Arhitectura din Insula Thassos nu pune accent pe lux

Case albe, mici, grădini spaţioase şi verande pline cu flori... Arhitectura din Insula Thassos nu pune accent pe lux şi detalii extravagante, ci pe frumuseţea simplităţii. Chiar şi în zilele noastre, casele îşi păstrează stilul arhitectural din antichitate, localnicii dând o foarte mare importanţă pământului, grădinilor şi culturilor sale.

Multe case tradiționale din Thassos sunt datate din anii 1.800, când erau construite de localnici împreună cu arhitecţi din Epirus şi Bulgaria. Această colaborare a dus la crearea unui stil arhitectural aparte, datorită căruia Insula Thassos este, la ora actuală, o atracţie turistică majoră. Casele sunt mici, albe, verandele sunt colorate de flori, iar grădinile sunt mari şi bogate în culturi.

Arhitecţii şi echipele de muncitori sunt menţionate de localnici sub numele de „Arvanites” (o populaţie grupată a Greciei), demonstrând că stilul arhitectural al oraşelor datează din secolul al 19-lea. Tradiţia redată din strămoşi indică faptul că întreaga comunitate locală a participat la construcţia caselor prin generarea şi transportul materialelor de construcţii. Astfel, fiecare localnic şi-a pus amprenta asupra stilului arhitectural, reuşind să creeze un tot unitar admirat acum de o lume întreagă.

În timpul construcţiilor au fost amestecate elemente macedonene cu caracteristici sprecifice locale (lemnul, piatra, culorile), arhitecţii îmbinând astfel duritatea şi rezistenţa stilului macedonian cu căldura, deschiderea şi ospitalitatea stilului grecesc. O trăsătură distinctivă arhitecturală a Insulei Thassos este spaţiul mare dintre locuinţe, pe care se cultivă alimente şi care oferă sentimentul de intimitate.

Intimitate şi detalii unice

Deşi sunt prietenoşi şi foarte sociabili, grecii pun mare preţ pe intimitatea locuinţelor, stilul construcţiilor şi poziţionarea caselor axându-se pe liniile de proprietate. Localnicii nu obişnuiesc să organizeze petreceri la ei acasă, singurele motive de întâlnire fiind marile evenimente şi sărbători religioase organizate, de obicei, în taverne sau în stradă.

Arhitectura Thassos este influențată de climatul, disponibilitatea materialelor de construcții (în special de lemn și de piatră) şi de dificultatea obţinerii apei curente. Stilul arhitectural depinde, în cea mai mare parte, de situaţia materială a fiecărui localnic. Adesea, pereţii exteriori sunt construiţi din piatră uscată sau pământ şi sunt lăsaţi netencuiţi.

Pereții interiori sunt făcuţi din lemn umplut cu lut, modelat de mână și albit cu var, iar acoperişurile sunt din lemn sau ardezie. Uşile arcuite sunt din piatră sau marmură, balcoanele sunt din lemn, ornate cu flori, iar gardurile caselor sunt din piatră. Această arhitectură o regăseşti în Theologos, Panagia, Potamia, Sotira și Kazaviti şi oferă imagini pitoreşti pe întreaga durată a anului.

În Limenas şi Limenaria predomină arhitectura simetrică neoclasică, din anul 1902. Locuinţele au două sau trei etaje, acoperişuri cu frontoane, din materiale precum lemn sau piatră, plafoane din dale franceze şi menţin o distanţă discretă între ele. Dacă ajungi vreodată în Thassos, acordă atenţie arhitecturii întrucât mare parte din detaliile acesteiea provin din antichitate şi sunt unice în lume.


Rute călătorie

Rute călătorie Bucuresti-Thassos