Grecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - Thassos
română english
Thassos.ro » Cultura şi tradiţie

Muzee Insula Thassos

Cu o istorie lungă, bogată, şi o arhitectură aparte, Insula Thassos reuşeşte să stârnească interesul a milioane de istorici şi arheologi din întreaga lume. Ruinele antice, colecţiile unice şi exponatele din secolul al VII-lea î.HR, împreună cu piesajele, cultura şi ospitalitatea sunt doar câteva dintre lucrurile care te fac să alegi Thassos ca destinaţie de vacanţă. Pentru a avea un sejur plăcut în insula Thassos , ţi-am pregătit o listă cu cele mai importante şi populare muzee din Thassos pe care să le vizitezi.

Muzeul de Arheologie din Thassos

Muzeul de Arheologie este situat în Limenas, chiar lângă Angora Antică (Piaţa Veche), şi deţine colecţii impresionante de sculpturi şi ceramică antică, din secolul a VII-lea I.Hr. şi până în secolul al VII-lea D.Hr.. Muzeul este găzduit într-o clădire din 1935, care a fost renovată și extinsă în anii 1989-1999. În cadrul unei expoziţii, care se întinde pe 2376 mp, cu 18 galerii și 1700 de obiecte, poţi admira colecţii realizate începând cu secolul al 7-lea î.Hr., până în secolul al 7-lea d.Hr.

Acesta este cel mai important muzeu arheologic din estul Macedoniei, fiind expuse modele de ceramică, sculpturi, monede, inscripţionări şi statuete antice. Cu o înălţime de 3.5 metri, Kouros este cea mai mare atracţie a muzeului, sculptura provenind dintr-un templu dedicat lui Apollo, alături de statuile Andrianos și Pegasus. Multe dintre aceste comori sunt expuse în gradina muzeului.

Preţul unui bilet de intrare în Muzeul de Arheologie din Thassos de 2 € pentru adulţi şi 1€ pentru copii şi studenţi. Programul:

 • Luni – închis
 • Marţi -Duminică 9:00 -16:00
 • Muzeele Tarsanas şi Vagis, din Potamia

  Muzee
  Muzeul
  Polygnotos Vagis
  (exterior)
  Muzee
  Polygnotos Vagis la usa
  casei sale in Bethpage,
  Long Island (1958)

  Tarsanas este Muzeul de Folclor al Potamiei, o clădire veche şi cu o arhitectură aparte, care se află în centrul portului din Skala Potamias. În antichitate, clădirea era folosită drept hangar de călugării Mănăstirii Sfântul Ioan Botezătorul. În zilele noastre, Tarsanas găzduieşte evenimente culturale şi diferite expoziţii de artă.

  Odată ajuns aici, poţi vizita şi Muzeul Vagis din Potamia, unde sunt expuse lucrările celebrului sculptor thassian Polygnotos Vagis. Acest muzeu a fost inaugurat în 1981 şi deţine 98 de sculpturi și 15 de tablouri, semnate de Polygnotos Vagis. Primele lucrări ale lui Vagis (1919-1930) au fost influenţate de mitologie şi de istorie, air ultimele ( apărute după 1930) au fost influenţate de arta modernă.

  Polygnotos Vagis a fost născut pe 14 ianuarie în 1894, în Potamia, şi este unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori greci din perioada modernă. Cele mai impresionante lucrări ale sale sunt sculpturi şi portrete în piatră, marea majoritate reprezentând animale marine. Tatăl său a fost tâmplar, iar mama sa provenea dintr-o familie respectabilă de marinari din Zdra. La 19 ani, Polygnotos Vagis a emigrat în New York City, unde a fost recrutat de US Navy, în timpul primului război mondial.

  În 1919, el a obținut cetățenia americană și a studiat sculptura la Universitatea din Beaux Arts Institute, din New York. Prima sa călătorie în Grecia a fost în 1963, iar în 1964 statul grec i-a înapoiat operele de artă, respectând dorinţa acestu, cu condiţia ca acestea să fie expuse într-un muzeu național sau într-o bibliotecă din Thassos. În data de 15 martie în 1965, Polygnotos Vagis a murit în New York, fiind ulterior transferat în Potamia, unde a fost îngropat. În testament, artistul şi-a exprimat dorinţa de a lăsa toate operele sale de artă Guvernului: „Las toate operele mele poporului şi Guvernului Greciei cu condiţia să fie puse într-un muzeu sau o bibliotecă, de preferat pe insula Thassos, pe meleagurile unde m-am născut.”

  Muzee
  Polygnotos Vagis Museum (interior)

  Muzeul Folcloric din Limenaria

  Muzeul folkroric din Limenaria a fost înfiinţat în 1993 de Grupul Cultural din Limenaria şi se află într-o clădirea fostului oficiu administrativ. În cadrul acestuia sunt expuse obiectele antice, instrumente destinate profesiilor tradiționale, obiecte de uz casnic și costume tradiționale. Odată ajuns în Muzeul Folcloric Limenaria poţi admira broderii, ţesături tradiţionale, cuptoare, un război de ţesut, unelte pentru diferite îndeletniciri (croitorie, frizerie, tâmplărie, apicultură, vânătoare, cizmărie), unelte pentru culegerea măslinelor) şi unelete miniere antice.

  Muzeul Folcloric din Teologos

  EMuzeul folcloric în Theologos este găzduit în conacul „Hatzigiorgi”, aflat în centrul satului. Muzeul Hatzigiorgios a fost denumit după primarul satului, care a anunțat începutul Revoluției împotriva turcilor. Clădirea este o copie fidelă a arhitecturii casei în care acesta locuia acesta, iar în interiorul ei sunt expuse veşminte tradiţionale, războaie de ţesut, obiecte de uz casnic şi alte intrumente tradiţionale din perioada antică grecească, care ilustrează diferite profesii tradiţionale, unele existând chiar şi în zilele noastre. Muzeul este deschis zilnic între orele 11:00 -14:00 şi 19:00 - 23:00 şi are două nivele. La primul nivel poţi admira unelte folosite de localnici, iar la cel de-al doilea se află o reprezentare a unei case tradiţionale din insula Thassos.

  Muzeul folcloric Kallirachi

  Muzeul folcloric din Kallirachi este găzduit într-o reședință renovată în anul 1740. Locaţia şi mobilierul reprezintă o casă tradiţională din Thassos, decorată cu mobilier antic şi textile ţesute la război. Locuinţa a fost a unui capitan de vas şi găzduieşte o expoziţie de fotografii maritime şi picturi de la Muzeul Marinei din Kavala.


  Rute călătorie

  Rute călătorie Bucuresti-Thassos