Grecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - Thassos
română english
Thassos.ro » Insula Thassos

Geografie Insula Thassos

Thassos este cea mai nordica insula a Marii Egee, fiind situata foarte aproape de tarmul Macedoniei. Este situata in golful Kavala si este cea mai apropiata de Grecia continentala (8 km). Thassos se afla prea departe de Keramoti si estuarul raului Nestos. Ocupa o suprafata de 380 km². La partea sa cea mai intinsa masoara 22 km de la est la vest si 26 km de la nord la sud . Are o circumferinta de aproximativ 100 km , fiind mai mica decat Rodos si mai mare decat Samotraki.

Mitologie
Acesta fotografie a insulei Thassos a fost facuta
din spatiu pe 10 aprilie 1993. Se pot vedea si
insulitele Thassopoula (nord), Kinira (est) si
Panagia (sud)

Thassos este o insula muntoasa . Cel mai inalt punct al insulei este varful Ipsarion , care se ridica pana la 1127 m desupra nivelului marii. Dupa Ipsario urmeaza varful Profitis Ilias (1108 m) .

Thassos are plaje minunate pe tot intinsul tarmului . Cateva dintre cele mai importante ar fi: Skala Prinos, Rachoni, Pachis, Glykadi, Papalimani, Glyfada, Nisteri, Agios Vassilios, Limanaki, Makiramos, Golden Beach, Skala Potamia, Kinira, Paradise Beach, Aliki, Thymonia, Astris, Psili Ammos, Agios Antonios, potos, Pedkari, Metallia, Limenaria, Tripiti, Skala Maries, Klisma, Skala Kallirachi, Skala Sotiros.

Conform climei, morfologiei rocilor si vegetatiei, insula este divizata in doua parti, cea nordica si cea sudica, de o linie imaginara care porneste din satul Sotiros si se termina putin mai la sud de satul Kinira.

In privinta climei si a morfologiei rocilor, Thassos este speciala in comparatie cu celelalte insule ale Marii Egee. Aproape toate celelalte insule au un pamant nefertil in partea nordica pentru ca sunt afectate de vanturi nordice puternice pe tot timpul anului. Dimpotriva, Thassos nu este afectata de vanturi atat de puternice si chiar si cand bate vantul, de obicei bate dinspre nord, este de viteza redusa si foarte rar bate dinspre sud.

De fapt, aceste lucu este scris chiar de Hippocrate in timpul celor 3 ani cat a stat pe insula la sfarsitul secolului al V-lea I. Hr. In privinta ploii, partea nordica este privilegiata, intrucat acolo ploua de doua ori mai mult decat in partea sudica. De obicei ploua mult in partea nordica si mergand spre sud, cantitatea de ploaie se miscoreaza.

Clima este blanda si sanatoasa. In timpul lunilor de vara, cu cateva exceptii, este cald, iar iarna nu este foarte frig. Hipocrate , care a fost considerat inca din antichitate parintele medicinei ne-a lasat date valoroase despre climatul insulei. In una din cartile sale afirma ca in Thassos in general iarna se aseamana cu primavara. Si asa a ramas pana azi. Temperatura medie anuala este de 17.2° C , iar temperatura medie vara este de 23.4° C (in Iulie).

In ceea ce priveste mofologia rocilor, jumatatea nordica este aproape inaccesibila, cu pante abrupte si roci sistoase . Dimpotriva, partea sudica este destul de neteda si este formata din roci argiloase si calcare . Acest tip de roci au o importanta deosebita pentru colectarea apelor si aparitia izvoarleor in partea nordica sau canalizarea catre mare in partea sudica.

Partea nordica are vegetatie mai bogata, paduri dese care ajung pana la mare si culturi de maslini si podgorii. Spre deosebire de aceasta parte, partea sudica - impotriva faptului ca are un relief neted - este saraca in paduri si culturi si este mai mult neproductiva.

Thassos este acoperita de paduri dese de pini, brazi, stejari si platani. Padurile se intind pe aproximativ 9/10 din suprafata insulei , iar de-a lungul litoralului crescmaslini . Pinii cresc pana la tarm, iar lemnul lor este una din sursele principale de venit ale thassienilor.

Subsolul insulei Thassos este bogat, fiind cunoscut inca din antichitate pentrumineralele sale. Insula este renumita pentru marmura alba ca zapada, care este cea mai alba marmura din lume.

Thassos apartine prefecturii din Kavala si este formata dintr-o singura municipalitate avand capitala in Limenas si 9 departamente municipale . Principalele porturi suntLimenas si Prinos . Cele doua orase mai importante (din punct de vedere administrativ si comercial) sunt Limenas sau Thassos (capitala) in nordul insulei si Limenaria in sud.


Rute călătorie

Rute călătorie Bucuresti-Thassos