Grecia - Thassos - Limenaria Grecia - Thassos - Potos Grecia - Thassos - Limenaria Grecia - Thassos - Potos
română english
Thassos.ro » Atractii

Maslinele din Insula Thassos

Maslinul a aparut pentru prima data cu mii de ani in urma in zona mediteraneana si s-a raspandit in imprejurimi.

In mitologia greaca maslinul este vazut ca un cadou oferit de zeita Atena orasului Atena ca o promisiune pentru glorie si prosperitate.

Inca din antichitate, maslinul apare in miturile, istoria si cultura Greciei ca un simbol pentru prosperitate, fertilitate si pace. Un exemplu simplu care ne arata importanta maslinului pentru greci este faptul ca ei ofereau drept premiu catigatorilor jocurilor olimpice o crenguta de maslin.

Se considera ca maslinul este un arbore binecuvantat, intrucat fiecare parte a acestuia poate fi exploatata. Astazi, pe langa fructe, lemnul si frunzele maslinului sunt folosita in industrie.

Maslinul este un arbore cu o viata lunga si este cultivat in general in in zonele cu climat bland, in special in zona mediteraneana, care este resursa pentru 98% din productia mondiala.

Insula Thassos, avand un climat bland, asigura conditii foarte bune pentru cultivarea maslinilor, atat in zonele joase, cat si in cele muntoase, favorizand productia de masline si in timpul iernii. In Thassos cresc maslini care au ajuns sa aiba peste 700 de ani.

Tipul de maslin care creste in Thassos se numeste "throumba" sau "thassitiki". Acest tip de maslin se gaseste in special in thassos, dar poate fi gasit si in alte regiuni ale Greciei, cum ar fi: Creta, Attiki, Chios , Samos etc. Fructul este de marime medie si cantareste aproximativ 3 gr. Maslinele acestui arbore - Throumba- sunt considerate o delicatesa si isi au locul lor in bucataria mediteraneana.


Rute călătorie

Rute călătorie Bucuresti-Thassos