Grecia - Thassos - Limenaria Grecia - Thassos - Potos Grecia - Thassos - Limenaria Grecia - Thassos - Potos
Thassos.ro » Cultura şi tradiţie

Festivalurile verii în Thassos

În timpul sezonului turistic, pe insula Thassos au loc un număr mare de festivaluri. Este perioada în care localnicii îşi afişează cultura, tradiţiile şi stilul de viaţă prin dans, cântec, muzică folclorică şi producţia de produsele naturale, realizată la nivel local. Fiecare sat are o particularitate şi, în orice zonă a insulei te-ai afla, vei simţi stilul inconfudabilelor petreceri greceşti, cu meze, uzo şi ritmuri folclorice.

Cel mai important este Festivalul de Drama Antica organizat în teatrul vechi. Evenimente muzicale au loc la stadion, iar printre evenimentele folklorice cele mai interesante sunt montarea nunţii traditionale din Theologos şi celebrarea Adormirii Maicii Domnului în Panagia, în data de 15 august. În satul Panagia are loc cel mai cunoscut carnaval de pe insulă, iar în Limenaria, Sfantul George este sărbătorit a treia zi după Paşte, când oamenii fac dansul ploii pentru o lună bogată în precipitaţii.

Teatrul antic

Teatrul este centrul cultural al insulei şi oferă o panoramă impresionantă asupra mării. Este locul în care se desfăşoară cele mai multe festivaluri ale verii, inclusiv festivalul anual Filipi, organizat în lunile iulie şi august. Spectacolele sunt remarcate şi apreciate pentru varietatea, precizia şi calitatea lor, reuşind să atragă anual mii de spectatori, printre care şi personalităţi greceşti. Cu toţii vin în fiecare vară să urmărească spectacolele naţionale de teatru.

Kalogeriko

Clădirea Kalogeriko (sau „casa de calugări”) se află în capitala insulei şi a fost construită de călugării din Muntele Athos în a doua jumătate a secolului al 19-lea, undeva în jurul anului 1858. Clădirea de astăzi este complet renovată și găzduiește o mulțime de evenimente culturale și artistice, precum galerii de artă, prelegeri istorice, conferințe și concerte muzicale. Kalogeriko constituie inima evenimentelor culturale care au loc în Thassos pe tot parcursul anului. În interiorul Kalogeriko există o reproducere excepțională a unei case antice, tipic tradiţionale.

Festivalul Kazavitiana

Înaintând, prin satul Prinos, către cele două aşezări tradiționale Mikro şi Megalo Kazaviti, vei observa un mic amfiteatru care imită stilul şi arhitectura edificiilor antice. Festivalul „Kazavitiana” începe la sfârșitul lunii iulie şi se încheie la începutul lunii august, perioada în care se sărbătoreşte şi mănăstirea Sfântului Pantelimon. În cadrul festivalului au loc diverse evenimente culturale, care includ spectacole de teatru, concerte de muzică clasică, muzică populară și dansuri tradiționale.

Festivalul mierii

În fiecare an, la începutul lunii august, Asociația Honey Thassian din Prinos organizează Festivalul mierii. Participanţii se pot bucura de monstre gratuite de miere locală și multe alte produse tradiţionale expuse, precum dulciuri, lactate și vinuri. În timpul festivalului, au loc dansuri tradiționale grecești, există preparate la grătar pentru toată lumea, iar atmosfera reflectă pe deplin ospitalitatea localnicilor. În apropiere de Skala Prinos există mici magazile de unde se pot cumpăra miere de castane, miere de pădure, miere de pin, de albine, ceara şi lăptişor de matcă.

Tabără de astrologie

În perioada 26-30 iulie, în vârful muntelui Ypsario se strâng peste 300 de rulote, pentru „ a atinge stelele”, în cadrul unui evenimentului anual „Astrocamping”. Evenimentul este organizat de clubul Friends of Astronomy, iar în cadrul acestuia participanții privesc stelele, le analizează şi se bucură de seminarii de astronomie. Tabăra este luminată în jurul orei 23:00 când entuziaştii şi astroniomii amatori folosesc telescoape pentru a observa şi fotografia cerul înstelat. Pentru acest eveniment, un planetariu mobil numit STARLAB este adus din Salonic. STARLAB a vizitat de sute de şcoli din Grecia şi Cipru şi are un ecran uriaş, pe care sunt ilustrate mișcările și pozițiile stelelor și a planetelor pe timp de noapte.

Acest eveniment se desfăşoară pe parcurusul mai multor zile, oferind participanţilor, indiferent de vârstă, oportunitatea de a participa la activităţi creative, educative şi distractive privind astronomia. Activitățile includ desen, povestiri şi construcţii handmade. Se organizează drumeţii pe cărări de munte, pentru descoperi mediul şi a deveni mai conştienţi de importanţa naturii.

Gina Rotaru

Festivaluri anuale in Thassos si Prefectura din Kavala

 • Iunie
  festivalul Kazavitiana in Thassos
 • 5-15 iulie
  Festival Etnic in Cosmopolis
 • 15 iulie - 6 septembrie
  Festivalul Filippi in Thassos
 • 19-20 iulie
  evenimente culturale in Platamonas si Filippi
 • 26-27 iulie
  evenimente culturale la Sf Kosmas in satul Sf Pantelimon
 • 28-31 iulie
  evenimentele asociatiei culturale Kehrokampos
 • 27 iulie - 2 august
  sarbatoarea "Strugurilor" la Elaiohori
 • 1-6 august
  evenimente culturale in Keramoti
 • 10-14 august
  evenimente culturale in municipalitatea Orinou
 • 27 august - 2 septembrie
  evenimentele publice "Fotonesteia" in Chrisoupoli

Rute călătorie

Rute călătorie Bucuresti-Thassos