Grecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - Thassos
Thassos.ro » Cultura şi tradiţie

Obiceiuri de Sarbatori in Insula Thassos

Fie că este Carnavalul sau ziua Anului Nou, muzica, dansurile şi mireasma bucatelor tradiţionale acaparează satele şi oraşele din Insula Thassos. Pe lângă bine-cunoscutul ospăţ, fiecare sărbătoare are propriile obiceiuri, pe care majoritatea grecilor le respectă cu stricteţe. În Insula Thassos, măslinii aduc speranţă de Anul Nou, de Paşti „dansul ploii” este obigatoriu pentru un an prosper, iar ambarcaţiunile sunt punctul de atracţie al Carnavalului.

Anul nou în Thassos

În ziua de Anul Nou, copiii cântă colinde de Crăciun, iar gospodinele coc „vasilopita”, tradiţionala pâine dulce sau prăjitură în formă de tort, în care se introduce „Flouri”, o monedă care vesteşte norocul. Se spune că meseanul care primeşte bucata de pâine cu „Flouri” va avea noroc în anul ce vine. Un alt obicei special în Thassos este împrăştierea frunzelor. De Anul Nou, fiecare localnic aşază la gura şemineului câte o frunză de măslin şi îşi pune o dorinţă. Potrivit tradiţiei, puterea măslinului va transforma dorinţele în realitate.

Carnaval în Thassos

Unul dintre cele mai mari evenimente din Thassos este Carnavalul. El este sărbătorit în fiecare an, în ultimul weekend din februarie, în satele din Thassos, în special Potamia, când oamenii dansează, cântă, şi organizează festinuri în stradă, iar în Panagia Potamia are loc o paradă cu ambarcaţiuni. La finalul Carnavalului, o ambarcaţiune numită tradiţional „Regele” este incendiată. În „Lunea Curată”, prima zi de luni din Postul Mare al Paştelui, locuitorii insulei Thassos înalţă zmee, mănâncă mezedes şi beau ouzo sau tsipouro.

Paştele în Insula Thassos

Paştele este cea mai mare sărbătoare a Ortodoxiei, când este sărbătorită învierea domnului Iisus Hristos. Este ziua în care oamenii se desfată după un post lung şi în care se organizează jocul „ciocnirii ouălor”, un joc al cuceririi. După spargerea primului ou, învingătorul are posibilitatea de a ciocni şi cu ceilalţi meseni. Jocul continuă până când rămâne un singur ou necrăpat, posesorul lui fiind declarat învingător. Un alt obicei de Paşti este „dansul ploii”, când localnicii dansează împreună şi se roagă lui Dumnezeu ca luna aprilie să fie bogată în ploi, pentru a avea culturi de viţă-de-vie bogate şi sănătoase.


Rute călătorie

Rute călătorie Bucuresti-Thassos