Grecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - ThassosGrecia - Thassos
Thassos.ro » Insula Thassos

Localitati din Insula Thassos

Thassos Limenas

Τhassos este un oraş antic bogat în situri arheologice. În secolul al 19-lea, el a fost populat de localnici din Panagia şi de refugiaţi din Tracia şi Asia Mică. În prezent, Thassos, cunoscut şi sub denumirea de Limenas, cuprinde capitala şi centrul de administrare a întregii insule. Oraşul este situat în partea nordică a insulei Thassos, cea mai apropiată de Grecia continentală, şi găzduieşte portul central al insulei, de unde liniile de ferry boat fac legătura cu portul Keramoti. Populaţia din Limenas este de aproximativ 3.000 de oameni, iar rezidenţii au ca principale activităţi turismul, agricultura, pescuitul şi cu extracţia de marmură.

Limenaria, Θάσος

Limenaria este al doilea oraş ca mărime din Thassos, cu o populaţie de aproximativ 2.500 de oameni, şi se află la o distanţă de 28 de kilometri de Limenas. Oraşul s-a format la începutul anilor 1900, când au început exploatările miniere. Numărul locuitorilor a început să crească după venirea localnicilor din satul montan Kastro şi a refugiaţilor din Tracia şi Asia Mică. La o distanţă de aproximativ doi kilometri de Limenaria se află un sat numit Kalzvia („colibă”), care a înregistrat o creştere financiară uriaşă în perioada mineritului.

Agios Georgios, Thassos

Satul Agios Georgios este situat în partea nord-vestică a insulei, în imediata apropiere a satului Rachoni. Între cele două sate se află biserica Adormirii Sfintei Maria, o mare atracţie turistică a zilelor nosatre. Iniţial, Agios Georgios fusese construit în munţi, cu scopul protejării sale împotriva jafurilor şi a atacurilor piraţilor. Însă, din cauza distanţei lungi până la pământurile agricole şi plantaţiile de măslini, satul a fost evacuat şi mutat în locaţia actuală, la aproximativ 14 kilometri de centrul oraşului Thassos. Locuitorii Agios Georgios sunt ospitalieri, fiind obişnuiţi cu agitaţia turistică din timpul sezonului de vară. Agios Georgios este punctul de plecare în multe excursii turistic, de aici ajungându-se rapid la originalul sat Agios Georgios, al cărui rămăşiţe încă se mai află în vârf de munte.

Astris, Thassos

O aşezare sătească, cu case din piatră, care a fost fondată şi construită de localnicii satului Theologos pentru dezvoltarea afecerilor agricole. Satul se află în partea de sud a insulei Thassos, la 45 km de Limenas şi la 7 km de Potos. În zona se numără plajele Ai Vasilis, Babouri, Amdela, Salonikios şi Giola, o lagună naturală deosebită, ca un bazin de înot sculptat între stânci. Vizavi de Astris este insula Panagia despre care legenda spune că a aparţinut sirenelor ademenitoare, ale căror ode îi fermecau pe marinari. Zona este prielnică şi recomandată nu doar pentru o vacanţă romantică, ci şi pentru o mini-vacanţă de pescuit.

Kallirachi, Thassos

Kallirachi este un sat de munte, situat la vest de Thassos, care deţine o panoramă impresionantă asupra oraşului Kavala. Localitatea se află la 24 de kilometri de Limenas şi la 2.5 kilometri de Skala Kallirahis. Ea a fost distrusă aproape în totalitate de piraţi şi reconstruită de locuitori în 1750. Kallirachi are alei înguste, cu case realizate după arhitectura tradiţională, poduri din piatră şi un canal navigabil care duce spre Kakirahi şi Metamorfosi. Aici poţi vizita muzeul folcloric Kallirachi, aflat într-o casă-conac, ce datează din 1.800 şi a fost restaurantă după modul de viaţă al localnicilor din secolul trecut. Expoziţia din cadrul muzeului include instrumente tradiţionale, obiecte confecţionate manual, ţesut de artă şi fotografii. Satul are aproximativ 600 de localnici, care se ocupă cu turismul, agricultura şi pescuitul.

Kastro, Thassos

Kastro se află la 500 de metri altitudine şi nu este vizibil de la nivelul mării. Este cea mai veche aşezare a insulei şi oferă o panoramă impresionantă asupra Mării Egee şi a Muntelui Athos, fiind la aproximativ 12 kilometri nord-est de Limenaria. Localitatea a fost denumită după ruinele unui castel, al cărui prim perete a fost ridicat în anul 1403. Din 1804, aici se află biserica Sf. Atanasie, construită de localnici în doar 40 de zile, cu pietre din zidul castelului. Drumul spre Kastro nu este asfaltat şi este recomandat transportul cu un jeep sau ATV.

Kazaviti, Thassos

Kazaviti este, probabil, cel mai liniştit şi cel mai frumos sat montan de pe insulă. Se află la 4 kilometri de Prinos şi la 20 kilometri de Limenas şi este împărţit în Mikro şi Megalo Kazaviti, cunoscute, de asemenea, ca Mikros şi Megalos Prinos. Satul are alei înguste, pavate cu dale, iar maşinile au acces doar în centru. Regiunea este renumită pentru carnea organică şi gustoasă şi vinul, provenit din culturile proprii de viţă de vie. Arhitectura din Kazaviti te duce cu gândul la castelele medievale, casele fiind ridicate din piatră, acoperişurile fiind din şist, verandele din lemn, iar plafoanele par pictate manual. Casele au fost abandonate în 1960 , dar restaurate şi renovate în ultimii ani de proprietari, zona fiind cunoscută acum ca destinaţie turistică. Aşadar, satul Kazaviti este locuit periodic, în special în timpul sezoanelor turistice. Pe drumul rural de la Kazaviti poţi ajunge la mănăstirea Sf. Panteleimonas, un adăpost religios de călugărite, sărbătorit anual în data de 27 iulie.

Kinira, Thassos

Kinira este o provincie maritimă din estul insulei Thassos, aflată la o distanţă de aproximativ 22 de kilometri de Limenas. Este o regiune liniştită, cu peisaje aparte, ferită de agitaţia turistică. Kinira are două plaje cu pietricele şi nisip şi este cel mai apropiat sat de celebra plajă a insulei Paradisos (Paradise Beach). Vizavi de Kinira se zăreşte insula Kinira, cunoscută drept Kiniriotiko, o insulă privată, rareori vizitată de proprietar.

Maries, Thassos

Maries este un orăşel de munte, înconjurat de păduri dense, aflat la o altitudine de 200 metri, la 11 kilometri de Skala Maries şi la 40 kilometri de Limenas. Oraşul a fost construit în epoca Bizanţului şi are aproximativ 200 de locuitori. Dacă vă întrebaţi de unde provine numele, aflaţi că există două versiuni. Prima spune că marea majoritate a femeilor purtau numele de „Maria”, iar cea de-a doua susţine că două femei, ambele numite Maria, au fost salvate dintr-o invazie a piraţilor. Pentru a ajunge la Maries, trebuie să traversaţi o vale plină cu măslini, care porneşte de la Skala. Aici se pot vedea dovezile existenţei vieţii umane în 1.000 Î.Hr. La acea vreme, Thassos încă nu se formase morfologic, dar era unit cu partea conmtinentală a ţării. Odată ajuns aici, nu trebuie să ratezi biserica locală, construită în 1813. Este o construcţie dedicată Soborului de Arhangheli şi se sărbătoreşte în data de 8 noiembrie. Mănăstirea Sfânta Maria, care se celebrează pe 15 august, poate fi găsită la 7 kilometri distanţă pe drumul de la Skala spre Maries.

Panagia, Thassos

Panagia este un sat de munte, aflat la o altitudine de 300m, în partea nord-estică a insulei, la 8 kilometri de Limenas. Panagia a fost capitala insulei în timpul Revoluţiei din Grecia în 1821, iar numele său provine din denumirea bisericii locale, un templu dedicat Fecioarei Maria. Satul a fost construit în ultimii 300 de ani, ca o asunzătoare în timpul invaziei piraţilor, locuitorii insulei fiind obligaţi să evacuze coasta de vest. Astăzi, populaţia indigenă se ridică la 900 de locuitori, iar locuinţele acestora au o arhitectură aparte, cu caracteristici precum acoperişuri din şist, balcoane mici şi verande din lemn.

Potamia, Thassos

Potamia este un orăşel situat în partea estică a insulei, la o distanţă de aproximativ 10 kilometri de Limenas. El este construit pe o pantă, sub vârful muntelui Ypsarion şi are 1.200 de locuitori , care se ocupă cu turismul, agricultura, zootehnia şi pescuitul. Casele sunt tradiţionale, construite din piatră, iar împrejurimile au o frumuseţe aparte, aleile ducând către vârful muntelui, la 1208 de metri înălţime. Ca puncte turistice importante sunt muzeul de artă sculpturală „Polygnotos Vagis” şi cele două biserici din oraş.

Potos, Thassos

Potos este satul de coastă, aflat în partea sudică a insulei Thassos, la 40 kilometri de Limenas şi la 2 kilometri de Limenaria. Potos a fost portul principal al satului Theologos, acum fiind cunoscut ca o staţiune cosmopolită şi foarte des frecventată de tineri, în special pentru viaţa de noapte. Plaja din Potos este una dintre cele mai apreciate din Thassos, în apropierea ei aflându-se şi celebrele plaje din Agios Antonios, Rossogremos, Psili Ammos şi Pefkari.

Prinos, Thassos

Prinos este unul dintre cele mai mari oraşe din Thassos. Este situat în nord vestul insulei, la o distanţă de aproximativ 16 kilometri de Limenas. Poziţia lui are o importanţă majoră în turism şi economie. Oraşul se află în mijlocul traseului dintre Limenas şi Limenaria, loc în care se regăseşte şi centrul local de sănătate. Pe lângă turism, cei 1.800 de localnici se ocupă cu agricultura, Prinos fiind bogat în plantaţii de măslini, despre care se spune că datează de peste 900 ani. Cea mai mare parte a producţiei din Prinos o reprezintă măslinele, uleiul de măsline extravirgin, uleiul de măsline organic „Kardiofyllo” şi mierea. Ele sunt preparate de localnici şi vândute la piaţa locală din Prinos, care se organizează în fiecare zi de luni.

Rachoni, Thassos

Rachoni este un oraş de munte din nord vestul insulei Thassos, la 4 kilometri distanţă de coastă şi la 15 kilometri depărtare de Limenas. Oraşul are aproximativ 400 de locuitori care se ocupă cu producţia de măsline, cu apicultura şi cu pescuitul. Se spune că plantaţiile de măslini cultivate aici, la poalele muntelui, au peste 900 de ani vechime. La câţiva paşi de intrarea în oraş vei descoperi templul Adormirii Maicii Domnului, o biserică ridicată în secolul al 19. Templul este poziţionat pe câmpia fertilă a oraşului, de unde răsare singurul izvor cu apă potabilă care alimentează zona. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (Sfântra Maria Mare) este sărbătorită în data de 15 august, zi în care femeile prepară „viands” (carne şi grâu).

Skala Kallirachi, Thassos

Skala Kallirachi este un sat de coastă, situat în partea vestică a insulei Thassos, la 21 kilometri de Limenas. Satul cuprinde şi portul din regiunea muntoasă Kallirahi şi are aproximativ 600 de locuitori. Skala Kallirachi include un port mare cu bărci de pescuit şi diferite ambarcaţiuni mici, iar în apropiere poţi descoperi plajele Klysma, Plaka şi Lagkada. Cabanele de pescuit sunt un punct de atracţie al zonei, acestea fiind folosite drept locuinţe în timpul sezonului de recoltarea măslinelor şi ca magazii pe timp de iarnă. În Skala Kallirachi se produce ulei de măsline extravirgin şi ulei organic, ce poate fi achiziţionat de la magazinele locale, împreună cu dulciuri tradiţionale locale.

Skala Maries

Skala Maries este un sat de coastă situat partea de sud-vestică a insulei Thassos şi, totodată, portul satului montan Maries. Satul se află la 30 kilometri de Limenas, are aproximativ 400 de locuitori, care se ocupă cu turismul, şi este renumit pentru varietatea de peşte proaspăt. Skala Maries are trei plaje liniştite: Platana, Atspa şi una în sat, care pot fi vizitate şi explorate în timpul sezonului turistic.

Skala Potamia

Skala Potamias se află în partea de răsărit a insulei Thassos, la 15 kilometri de Limenas şi la aproximativ 32 kilometri de Skala Prinos. Plaja este mărginită de un lanţ muntos cu păduri împădurite, printre care şi muntele Ipsarion, care se ridică 1204 metri deasupra nivelului mării. Plaja se întinde de-a lungul unui golf şi este numită de localnici Chrysi Akti sau „coasta de aur”, datorită nicipului fin şi auriu. De-a lungul falezei, găseşti o mulţime de restaurante şi taverne care te îmbie cu răcoritoare şi băuturi tradiţionale greceşti.

Skala Prinos

Skala Prinos este al doilea oraş-port principal al insulei, care are plecări regulate către Kavala. El se află în partea vestică a insulei, la o distanţă de aproximativ 4 kilometri de Limenas. Skala Prinos este apreciată pentru frumuseţea satului Dasyllio, bogat în pini, şi pentru plaja Prinos, lăudată datorită nisipului fin şi a facilităţilor barurilor şi a tavernelor, multe dintre ele deţinute de locanici.

Skala Rachoni

Skala Rachoni este portul oraşului Rachoni, situat pe coasta de nord vest a insulei Thassos, la 11 kilometri distanţă de Limenas. Skala Rachoni are o plajă imensă cu nisip fin alb, golfuri frunoase, pini care mărginesc faleza şi ape puţin adânci. Pe această fâşie lungă de coastă există plaje complet organizate, unde poţi beneficia de servicii pentru o varietate de sporturi nautice, chiar şi zboruri scurte cu un avion ultra-uşor. De asemenea, în apropiere se află supermarket-uri, farmacii, cofertării şi o gamă largă de produse de patiserie.


Rute călătorie

Rute călătorie Bucuresti-Thassos